Akseki neyi meşhur?
Akseki’nin ekşi tarhanası, filizli pilavı, nohutlu et yemeği, eriştesi ve demir tatlısı gibi yöresel lezzetleri tulum peyniri ve balıyla meşhurdur.
Akseki Türk mü?
Ancak Türklükten ve Türk dilinden bihaber olan vicdanlı yöneticiler tarafından isim Akseki olarak değiştirildi. Neyse ki yeni isim Teke Yörüklerinin bir kolu olan Akseki’ye verildi. Görüldüğü gibi Akseki ismi sanıldığı gibi coğrafi özelliğinden değil, mensup olduğu Yörük Türkmen aşiretinden gelmektedir.
Akseki eskiden nereye bağlıydı?
Batı Toros Dağları’nın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki ilçesinin tarihi Roma İmparatorluğu’na kadar uzanmaktadır. O zamanlar Marla (Marulya) adıyla anılan ilçe, 1872 yılına kadar Akseki adıyla Alanya’ya ve ardından Antalya’ya bağlıydı.
Akseki Konya’dan ne zaman ayrıldı?
1872 yılında Alanya’dan ayrılan Akseki, 1901 yılında Konya Vilayetinin bünyesinde bağımsız bir sancak haline geldi.
Akseki’den ne alınır?
Akseki’den ayrılmayanlar için hayvancılık, arıcılık, ağaççılık, kardelen, salep, kekik ve yumurta yağı, peynir ve tereyağı ticareti başlıca geçim kaynaklarıdır.
Aksekiler nereden gelmiştir?
Akseki, eski adıyla Marla, Toros Dağları’nda kurulmuştur. Daha sonra Selçuklu ve Osmanlı egemenliğine giren ilçede Roma İmparatorluğu’ndan beri toplulukların yaşadığı bilinmektedir. Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türk varlığı her geçen gün artmış ve çoğunlukla Oğuzların Afşar boyuna mensup Türkmenler tarafından yerleşilmiştir.
Akseki Alevi mi?
Akseki ve çevresinde birçok Alevi dergahı kurdular. Akseki Türkmenlerinin çoğunluğu Avşar kabilesinden Yıldızhan’ın soyundan geliyor.
Akseki’nin nüfusu ne kadar?
NÜFUS: Akseki’nin nüfusu 2015 yılı itibarıyla 11.088’dir. Bu nüfusun 5.558’i erkek, 5.558’i kadındır.
Akseki ne zaman Antalya’ya bağlandı?
O dönemde Marla (Marulya) adıyla anılan ilçe, 1872 yılına kadar Akseki adıyla Alanya’ya, daha sonra da Antalya’ya bağlıydı. Manavgat ve Seydişehir ilçelerinin kurulmasıyla çok sayıda köy bu ilçelere bağlandı.
Akseki’de deniz var mı?
Deniz yoluyla ulaşılabilen Akseki Koyu, berrak denizi, serin suları ve güzel plajıyla görülmeye değerdir.
Aksekiden sonra hangi şehir gelir?
İLÇELER: Antalya İli İlçeleri; Akseki, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Demre, Kaş, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Serik, Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı, Kepez.
Akseki köy mü?
Sivrice şehir merkezine 28 km uzaklıkta, Karakaya Baraj Gölü’nün hemen kıyısında yer almaktadır. Doğusunda; Kuzeyinde Uslu köyü; Batısında Kalaba ve Kösebayır köyleri; Kılıçkaya köyüne komşu olan Akseki köyü ise dağlık bir araziye sahiptir. Alaattin köyünün kuruluşu 14. yüzyıla dayanmaktadır.
İbradı’nın eski adı nedir?
“İbradı” isminin Luwi dilinde “çok su, bol su” anlamına geldiği iddia edilmektedir. Antik çağlarda İbradı çevresinde Etenna (Sırt), Gotenna (Gödene) ve Erimna (Ormana) adında üç antik kent olduğu bilinmektedir. Diğer birçok yerleşimin adı değişmiş ve günümüze kadar korunmuştur.
Akseki’nin rakımı kaçtır?
Yüzölçümü 1.544 km2, nüfusu 10.477’dir (2022). Kardelenleriyle tanınan Akseki, Batı Toros Dağları’nda 1100 m yükseklikte yer almaktadır. Yüzölçümü 1.544 km2, nüfusu 10’dur.
Antalya ne zaman Konya’dan ayrıldı?
Bütün bu sebeplerden dolayı Teke Sancağı, Konya Vilayetinden ayrılarak 12 Mart 1914’te bağımsız olmuştur. Bağımsız sancakta idari teşkilatlanma uzun ve zorlu bir süreç sonunda gerçekleşmiştir.
Akseki’de deniz var mı?
Deniz yoluyla ulaşılabilen Akseki Koyu, berrak denizi, serin suları ve güzel plajıyla görülmeye değerdir.
Antalya Akseki kaç saat sürüyor?
Antalya’dan Akseki’ye yolculuk özel araçla yaklaşık 2 saat 30 dakika sürmektedir. İlçeye, Antalya Otobüs Terminali’nden her saat kalkan toplu taşıma araçlarıyla yaklaşık 3 saatte ulaşılabilmektedir.
Yüksek ulemalar diyarı ne demek?
Mısır’daki El-Ehzer Üniversitesi’nden mezun olan birçok kişi Osmanlı bürokrasisinde görev almıştır. Osmanlı döneminde “yüksek ulemaların diyarı” olarak bilinen Akseki, hem Cumhuriyet hem de Osmanlı dönemlerinde tarihte iz bırakan birçok insan yetiştirmiştir.
İbradıda ne yapılır?
İbradı Seyahatinizin Olmazsa OlmazlarıAltınbeşik Mağaraları Milli Parkı, Mağaralar ve Mağaralar.Üzümdere Milli Parkı Milli Parklar, Doğa ve Yaban Hayatı Bölgeleri.Ormana.Tarihi Yürüyüş AlanlarıYeşil Kanyon. 265. … Seleukia (Lybre) 129. … Manavgat Oymapınar Macera Parkı. … Oymapınar Barajı … Manavgat Şelalesi.Diğer Makaleler…