İçeriğe geç

Develinin Eski Adı Nedir

Develi adı nereden gelmiştir?

Tarihçe: Develi ilçesi Orta Çağ’da kurulmuş olup Hititler, Romalılar, Bizanslılar, Ermeniler, Selçuklular ve Osmanlıların birçok kültürel zenginliğine sahiptir. Oğuz boylarından “Develi” kabilesinin buraya yerleşmesiyle bu ismi almıştır.

Kayseri Develi hangi boydan?

Yağmurbey köyü, Eratna beylerinden Cafer Bey’in (1354-1355) kuruluş belgesinde geçmektedir. Develi Develi (Everek) Oğuzların Kınık boyunun Karakeçili aşiretinin Develi aşiretinin gelip buraya yerleştiği bilinmektedir.

Develi Cıvıklısı ismi nereden gelir?

Adını, etin çift bıçak altında doğranması ve yağının çift bıçak darbeleriyle eritilmesiyle oluşan etin çamurundan almıştır.

Kayseri Develi Alevi mi?

Kayseri Alevileri genel olarak Sarız, Develi ve Sarıoğlan ilçelerinde yaşamaktadır; ancak Tomarza ve Pınarbaşı ilçelerinde de yoğunlaşmaktadır.

Kayseri Develi nin neyi meşhur?

Kış hazırlıkları Develi’nde kadınların en önemli faaliyetleri arasındadır. Bunların en önemlileri pastırma, sucuk, kavurma, erişte, pekmez, köfte, turşu, yufka yapımı, bulgur pişirme, gendime, sucuk yapımı ve sebze kurutmadır.

Develi aslen nereli?

Aşık Seyrani Hayatı Seyrani, eskiden Everek ilçesi olarak bilinen Kayseri’de, şimdiki adıyla Develi’de doğmuş ve doğduğu yerde vefat etmiştir. Fakir bir mahallenin imamı olan Cafer Hoca’nın oğludur. Asıl adı Mehmet’tir. Bir rivayete göre 1807 yılında doğmuş ve 1866 yılında vefat etmiştir.

Kayseri Develi hangi Oğuz boyundan?

Bu boyların, Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Dağ Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır. “Salur” kelimesi “kılıç sallamak” anlamında kullanılır. 14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin devleti Salur boyuna aitti.

Kızık boyu nereden gelir?

Bu boyların Bozoklar kolundan (sağ kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Yıldız Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır. Kızık, “yasaklamada çok ciddi ve güçlü” anlamına gelir. Oğuz boylarıyla birlikte Anadolu’ya geldi ve burayı Türk yurdu yapmada önemli rol oynadı.

Develioğulları kimdir?

Sultan Alparslan’ın yeğeni olarak bilinen Dev Ali’nin soyundan gelenlere Develioğlu denirdi. Efsaneye göre Dev Ali, Hıdırellez’den Gala Dağı’na doğru giderken Gala Dağı yakınlarında atının ayak izi görülürdü.

Kayseri Develi nin kaç tane köyü var?

İlçenin idari sınırları içerisinde biri merkez olmak üzere 4 adet kentsel yerleşim, 5 köye bağlı 45 köy ve 7 mezra bulunmaktadır. Toplamda ilçe merkezinde 25, beldelerde 11 olmak üzere 36 adet kentsel ilçe bulunmaktadır.

Develi hangi ile bağli?

1926 yılına kadar Kozan’a bağlı olan Develi, 1926 yılında Kozan ilinin ilçeye dönüştürülmesiyle Kayseri’ye bağlanmıştır. Develi ve Erciyes dağ panoraması. Tekir Yaylası güzergahından Kayseri’ye 45 km, İncesu güzergahından 86 km uzaklıkta bulunan ilçe, Kayseri’nin en büyük ilçesidir.

Nerenin cıvıklısı meşhur?

Cıvıklı, Kayseri’nin Develi ilçesine özgü bir pidedir. Etin et satırıyla kıyılması, hamurun üzerine yerleştirilmesi ve fırında (özellikle taş fırında) koyun yağından özel olarak yapılmış bir malzeme kullanılarak pişirilmesiyle yapılır. Günümüzde etli pide olarak da adlandırılır.

Kayseriye Kürtler ne zaman geldi?

Kayseri’nin en büyük ilçelerinden biri olan Sarız’ın 42 köyü vardır. Çerkesler, Avşarlar ve Kürtlerden oluşan kozmopolit bir yapı gösterir. 19. yüzyılın son çeyreğinde Çerkes göçmenler için Çerkes köyleri kurulmaya başlanmıştır. Aynı yüzyılın ikinci yarısında Koçgiri aşiretinden Kürtler bölgeye yerleşmiştir.

Kayseri Alevileri nereden gelmiştir?

Develi’deki Karapınar ve Derebaşı köyleri de Koçgiri aşiretinin yerleştiği yerler arasındadır. Bu köyler, 19. yüzyılın ikinci yarısında bölgeye yerleşen Koçgiri aşiretinden Kürtler ve Alevi inananlar tarafından kurulmuştur.

Türkiye’de en çok Alevi hangi ilde?

Türkiye’de Alevi köylerinin çoğu Sivas ilinde olup, toplam 548 köy bulunmakta olup, bunların 57’si karma köydür.

Develi nin sahibi kimdir?

Babası Antep’te kebapçılığa devam ederken, Arif Develi 1966’da Develi geleneğini İstanbul’a ve tarihi Samatya semtine taşıdı. Arif Develi şu anda Develi’nin CEO’su olarak görev yapıyor. Ancak şimdi iki oğlu Ali ve Nuri Develi, Develi mirasını profesyonel olarak geleceğe taşıyor.

Develioğulları kimdir?

Sultan Alparslan’ın yeğeni olarak bilinen Dev Ali’nin soyundan gelenlere Develioğlu denirdi. Efsaneye göre Dev Ali, Hıdırellez’den Gala Dağı’na doğru giderken Gala Dağı yakınlarında atının ayak izi görülürdü.

Ermenice Everek ne demek?

Tarih. Şehrin tarihi adı Everek’tir ve Ermenice’de Averak (harabe) olarak adlandırılır.Tarih. Şehrin tarihi adı Everek’tir ve Ermenice’de Averak (harabe) olarak adlandırılır.

Everek ne demek?

Tarih. Şehrin tarihi ismi Everek olup Ermenicede Averak (harabe, yıkıntı) olarak geçmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir